Maahanmuuttajataustaiset JHL:läiset perustivat Ouluun oman verkoston. Liiton maahanmuuttajaverkostot kattavat nyt koko Suomen – ja koko maailman. Read this article in English on JHL.fi.
Suomalaisessa työelämässä jokaisella on yhtä hyvät mahdollisuudet. Yksikään työnantaja ei jätä työnhakijaa kutsumatta haastatteluun nimen vuoksi. Tansaniasta tullut opettaja voi työllistyä opettajaksi, irakilaistaustainen juristi juristiksi.
Niin tasa-arvoiseen Suomeen on vielä pitkä matka. Siksi ammattiliitto JHL:llä on ympäri Suomea maahanmuuttajaverkostoja. Niiden päämäärä on edistää eri taustoista tulevien tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä kiinnittymistä työelämään.
Seitsemäs ja uusin on Oulun seudun maahanmuuttajaverkosto OuVer. Se aloitti toimintansa tammikuussa.
Nyt maahanmuuttajaverkostot kattavat koko maan. Verkostoissa toimivien jäsenten taustat ulottuvat kaikkialle maailmaan, Etelä-Amerikasta Afrikan, Euroopan ja Aasian eri kolkkiin.
Oulun seudulla eli Pohjois-Pohjanmaalla on arviolta noin 200 liiton jäsentä, joiden äidinkieli on muu kuin suomi. OuVerin aloituskokouksessa oli läsnä kuusi jäsentä. Se on hyvä alku, mutta seuraavaksi on tavoitettava reilusti lisää jäseniä, tuumii Oulun maahanmuuttajaverkoston puheenjohtaja Timea Heiska.
– Maahanmuuttajataustaisilla on tosi vähän tietoa siitä, että mikähän se ammattiliitto oikeastaan Suomessa on ja mitä liitto voi tarjota.
Tilanteen muuttaminen vaatii niin liiton nykyisten maahanmuuttajataustaisten jäsenten aktivointia kuin uusien jäsenten hankkimista.
Tietoa, tietoa, tietoa
Maahanmuuttajaverkostojen visio on, että maahanmuuttaja- ja ulkomaalaistaustaiset tuntisivat oikeutensa työelämässä. JHL:n koulutuksiin, yhdistystoimintaan, päätöksentekoon ja luottamushenkilöiksi tarvitaan ihmisiä erilaisista taustoista.
Mitä enemmän heitä on, sitä paremmat ovat mahdollisuudet vaikuttaa suomalaisen työelämän tasa-arvoon.
– Monella ulkomaalaistaustaisella on yliopistotutkinto. Sitä kannattaisi hyödyntää.
Verkostojen toimintaan kuuluu esimerkiksi liittotietoisuuden vieminen työpaikoille ja kouluihin, joissa on paljon maahanmuuttajataustaisia. Tärkeässä roolissa on myös vapaamuotoinen yhteinen tekeminen makkaranpaistosta museoretkiin.
Timea Heiska kertoo, että OuVerin aktiivit ovat suunnitelleet toiminnan ensi askelia ja pohtineet, miten tietoa liitosta ja työelämästä voitaisiin viedä eteenpäin tehokkaasti. Seuraava tapaaminen on toukokuun alussa.
Sisä-Suomen maahanmuuttajaverkosto perustettiin kesällä 2021, Itä-Suomen verkosto seuraavana kesänä. Katso kuvakarusellista tunnelmia perustamiskokouksista!
”Me emme pure”
Verkostoihin ovat tervetulleita kaikki maahan-muuttajataustaiset JHL:n jäsenet. Timea Heiska tarttui OuVerin puheenjohtajan nuijaan empimättä, sillä hän on oppinut kantapään kautta, kuinka vaikeaa ei-kantasuomalaisen on löytää paikkansa.
– En pystynyt työllistymään omalla tutkinnollani, vaan jouduin opiskelemaan uuden alan. Se vei elämästäni monta vuotta pois.
Heiska valmistui synnyinmaassaan Slovakiassa maantieteen maisteriksi. Suomeen hän muutti 2011. Hän kertoo hakeneensa koulutustaan vastaavia töitä, mutta edes kutsuja työhaastatteluun ei käytännössä ole tullut.
– Tervetuloa verkostoon! Katsotaan yhdessä, missä ja miten voimme onnistua.
Verkostojen tavoitteena onkin myös työnantajien asenteiden avartaminen.
– Me ulkomaalaistaustaiset emme pure. Meillä on korkea motivaatio ja valtavan hyvä työmoraali. Monella on yliopistotutkinto. Näitä kannattaisi hyödyntää muillakin kuin matalapalkka-aloilla.
Pian Heiska valmistuu toimintaterapeutiksi. Opintojen ohessa hän tekee keikkaa tulkkina. OuVer piti aloituskokouksensa suomeksi, mutta Heiska kannustaa kaikenkielisiä mukaan. Toistaiseksi verkoston riveistä löytyy englannin, venäjän, ukrainan, unkarin, slovakin sekä tsekin kieliä puhuvia jäseniä.
– Tervetuloa verkostoon! Katsotaan yhdessä, missä ja miten voimme onnistua, Heiska sanoo.
Oulun seudun maahanmuuttajaverkoston seuraava kokous pidetään perjantaina 3. toukokuuta kello 17 JHL:n Oulun-aluetoimistossa, Rautionkatu 18B.
Lue lisää: JHL:n kolmas maahanmuuttajaverkosto on perustettu: Sunitha Akurathi ja Michaël Fandi toivovat kohtaamisia, vertaistukea ja työelämätietoa
JHL:n maahanmuuttajaverkosto laajeni Itä-Suomeen – Puheenjohtaja Wendy Savolainen: On ilo ja ylpeys, että ammattiliitto avautuu maahanmuuttajille
JHL:n maahanmuuttajille verkosto Lappiin: ”Kaikkea ei tarvitse hoitaa yksin”